Friday, 15 May 2009

OPEN STREET MALL, BATU PAHAT (updated 17 May 2009)

Just returned from visiting the PAM Award winning Open Street Mall. Nice! Will be a pleasure doing a case study on this for my research.

Ok, Harn, as you have asked...

I'm still in the midst of analysing it, and have yet to get the working dwg from the architects, CWN & Ideas Workshop, but my initial thoughts are as follows.

1. A masterly handling of scale, understanding that the public square needed civic scale, hence the height and imposing nature of the elevation facing the square. (Which, u might have noticed, is not reflected on the opposite end, the entrance side, which is quite "domestic, double storey", etc.

2. An uncompromising option for modern architectural language in spite of being next to the pre-war "vernaculer" claytile and timber-posted, government building, which is nice in itself.

3. A premium placed on phenomenological aspects of architecture to compliment the feel of glass and steel generally: I.e. the rough textured walls with the quotations of balinese sculptured panels and spouts, etc. and the use of pebble wash and rustic tiles and tamped concrete surfaces.

4. The respect for the existing tree, around which the building is built, resulting in a courtyard with bamboo and all that natural stuff.

5. Deep eaves, manneristically, as a reference to Wrightian preoccupations.

6. Unitising of shop units to create individuality and maximisation of shop window footage and doing this with a clear understanding of the flow of circulation and experiential space. Use of circulation spaces (corridors, bridges, staircases, alleyways, court yards, etc.) as design elements in the spatial formal composition.

7. Simple detailing.

1 comment:

ian ng said...

harn, i've put in some thots on why this building is "so good"..